De gebouwen

Het Kasteel weerspiegelt de lange geschiedenis van het gebouw: drie eeuwen oud, van een grote boerderij over het buitenverblijf van een baron tot een slotklooster van de Karmelitessen. In de haardzaal waan je je een echte kasteelheer, in de kapittelzaal kun je tot rust komen op de zitbanken van de zusters...

In het Kasteel kun je met maximaal 63 personen terecht. Als je er de Flex bij huurt, kan dat aantal opgetrokken worden tot 85. Nog grotere groepen kunnen extra gaan combineren met Het Pand waardoor je tot een totale slaapgelegenheid komt van 123 bedden. 

Het Kasteel is zeer gegeerd bij scholen, die er hun bezinningen of creastages doorbrengen. Bij jeugdwerkcursussen is het even populair, door de beschikbaarheid van heel wat werkruimtes. Bosklassen worden vaak omgetoverd tot middeleeuwse kasteelklassen. Ook gezinsgroepen uiten lovende klanken voor het behoud van deze tijdscapsule.

 

* Het Pand    (grondplan Het Pand)

 

Het Pand is de ideale locatie voor kleinere groepen tussen 20 en 38 personen. Eventueel kan er met de Flex uitgebreid worden tot 60 slaapplaatsen.

Het Pand heeft een werkruimte die ook dienst kan doen als refter, een compact leraren- leidingslokaal en twee ruime werkruimtes onder de nok van het dak.

Het Pand is zeer in trek in jeugdwerkkringen die met een afdeling of kleiner themakamp hier komen vertoeven. Scholen die met 1 of 2 kleinere klassen op stap gaan, vinden er een zeer dankbare locatie. Kleinere gezinsgroepen en oud-leiding vinden ook vlot hun weg naar het Pand.

 

Opgelet: het Pand is niet rolstoeltoegankelijk en quasi alles bevindt zich op de verdiepingen.

 

* Het Koetshuis  (grondplan Het Koetshuis)

 

Het prachtig gerenoveerde Koetshuis deed in een vorig leven dienst als rustplaats voor de paarden en de koetsen van de edelen die de Karmel bewoonden. Nu is het een ruime verblijfplaats voor groepen tussen 35 en 68 personen.

Met 3 ruime zalen, 1 leidingslokaal en een zeer knusse zolder voldoet dit gebouw ruimschoots aan de wens van menig groep. 

Zowel in de weekends tijdens het jaar als in de zomermaanden is het Koetshuis een zeer gegeerde plek voor jeugdgroepen allerhande. De degelijkheid waarmee het gebouw is ingericht, zorgt voor een grote graad van "ravotbaarheid". 

 

* Toegankelijkheid

 

De Karmel beschikt over 2 toegankelijke gebouwen : het Kasteel en het Koetshuis.

In het Kasteel kan je volledig circuleren op het gelijkvloers doorheen werkruimtes, gangen, is er een aangepaste sanitaire ruimte, 10 bedden op het gelijkvloers, kan je vlot naar buiten, naar de refter,...

In het Koetshuis is het iets meer basic toegankelijk (alle basisvoorzieningen zijn aanwezig) en ontvangen we ook reeds jaren enkele specifieke doelgroepen.  

Als jeugdverblijfcentrum gaan we er van uit dat er steeds begeleiding of hulp beschikbaar is om te helpen bij de dagdagelijkse zaken.

Voor een gedetailleerd overzicht van de voorzieningen verwijzen je graag naar de website van Toerisme Vlaanderen- Toeganklijk Vlaanderen